door Ben van den Aarssen
BERGEN OP ZOOM - Zes grondgebonden woningen, een Bed & Breakfast en een horecazaak die met haar verhaal en producten de stad verbindt met de Oosterschelde. Dat zijn de belangrijkste pijlers in de herontwikkeling van het Watermolenplein en Vissershaven. De gemeente geeft in principe groen licht voor de plannen van Hans Smeenk.
Ook Stadlander en een particulier zitten als grondeigenaren in het gebied aan tafel. Smeenk hoopt als eigenaar van het markante molengebouw dat de zaak binnenkort in een stroomversnelling komt. ,,Als we elkaar versterken, kan hier binnen een tot twee jaar iets heel moois ontstaan.'' Smeenk zit als initiatiefnemer al anderhalf jaar met de andere partijen om de tafel, om de wederzijdse ideeën op elkaar af te stemmen.
Wow-factor
Smeenk zelf heeft zijn plannen gereed. Op de bovenverdieping van het molengebouw is B & B Watermolen Het Getij voorzien.
Op de begane grond moet een horecagelegenheid komen die zich onderscheidt met culturele thema's en recepten die verband houden met de streek en de Oosterschelde.
,,Het moet meer worden dan aardbeien en ansjovis'', zegt Smeenk. ,,De wow-factor moet groot zijn.''
Bestemmingsplan
In de voorlopige plannen voor het gebied is ook plek voor zes grondgebonden woningen die aansluiten bij de bestaande bouw van Vissershaven.
Stadlander is eigenaar van die grond en verhuurder van het complex. Door het nu braak liggende terrein in te vullen kan Vissershaven definitief worden afgerond.
De gemeente heeft volgens Smeenk wel de nodige voorwaarden aan dat deel van de ontwikkeling gesteld. Ook het bestemmingsplan moet nog worden aangepast.
Veelomvattend plan
Smeenk heeft met zijn op restauratie gerichte aannemingsbedrijf Cauwenborgh geen plannen om de woningen zelf te realiseren.
,,Er is nog geen ontwikkelaar, wel een verkennende schets.'' De voorbereidingen hebben nogal wat voeten in de aarde gehad, omdat drie verschillende partijen elk hun eigen belang hebben.
Het gaat om een veelomvattend plan, waarin zwel de Watermolen, het Watermolenplein als de Watermolenstraat op de schop zouden gaan.
Hij wil de buurt zoveel mogelijk bij de uitwerking van de plannen betrekken. ,,Ik geloof in participatie. Ik weet dat de buurt graag iets van een jeu-de-boules baan wil.
Ik sta daar zelf heel positief tegenover. Het moet vooral geen statisch plein worden.'' Smeenk benadrukt dat alle betrokkenen de lusten en lasten moeten delen.
Zijn eigen werkplaats is bijvoorbeeld een mogelijke valkuil. Ook uitbreiding van zijn bedrijf zit er straks niet meer in. ,,Maar als je samenwerkt, moet je bereid zijn om concessies te doen.''
Klik hier voor het artikel op BN DeStem.nl |